MIKÄ KEITOS?

KEITOS ON 9 JUTTUA SOTESTA:

1. Keitoksen ovat kirjoittaneet, kuvanneet, suunnitelleet ja toteuttaneet keväällä 2018 Tampereen yliopiston journalismin opiskelijat sote-journalismin työpajassa. Keitos on luettavissa kevään 2018 ajan.

2. Keitoksen vastaava toimittaja on vierailijaprofessori Jussi Pullinen (jussi.pullinen@staff.uta.fi). Visuaalisen journalismin opettajana toimi yliopistonlehtori Anssi Männistö.

3. Erityiskiitos sote-opetuksesta: yliopistonlehtori Liina-Kaisa Tynkkynen.

KIRJOITTAJAT SOTESTA

Minja Rantavaara:

“Miksi Suomessa panostetaan vanhustenhoitoon vähemmän kuin monissa muissa maissa?  Teknologia tuo hoitoon uusia mahdollisuuksia – toivottavasti niihin panostetaan kunnolla.”

Lue Minja Rantavaaran vanhustenhoidosta kertova juttu Kauan kotona.

Matilda Jokinen:

“Terveydenhuollon kustannusten nousua ei pitäisi nähdä vain pahana asiana. Usein rahalla pelastetaan elämiä. Hoitojen kallistuessa pitää silti uskaltaa miettiä julkisesti, mihin meillä on varaa.”

Lue Matilda Jokisen terveydenhoidon kasvavista kuluista kertova juttu Koko ajan kalliimpi elämä.

Ida Nieminen:

“Sote-uudistuksessa on pohdittu keinoja lääkärijonojen lyhentämiseksi, mutta asiantuntijat suhtautuvat hyvin ristiriitaisesti valinnanvapausmalliin. Onko tasa-arvoinen hoito toiveajattelua?”

Lue Ida Niemisen työterveyshuollon ja terveyskeskusten eroista kertova juttu Toiset ovat jonossa.

Saara Tammi:

“Terveyserot juontuvat pääasiassa jostain muusta kuin siitä, millainen terveydenhuoltojärjestelmä meillä on, ja silti moni haluaa uskoa soten kaventavan niitä.”

Lue Saara Tammen suomalaisten terveyseroista kertova juttu Itsepähän valitsit.

Mimmi Pitkänen:

“Mielenterveysongelmista puhutaan nykyään paljon, eikä niiden suhteen ole enää samanlaista leimautumisen pelkoa kuin aiemmin. Seuraavaksi olisi syytä tutkia, kuinka hyvin hoito oikein toteutuu Suomessa.”

Lue Mimmi Pitkäsen nuorten lisääntyvistä mielenterveysongelmista kertova juttu Masennus, ahdistus, nuoruus.

Katja Pajula:

“Yhteisöön osallistuminen voi olla keskeistä huono-osaisuudesta irti pääsemisessä. Ihmisille pitää antaa mahdollisuus tuntea itsensä arvokkaaksi ja elämänsä merkitykselliseksi.”

Lue Katja Pajulan juttu Toiveiden talo, joka kertoo, miten Tampereen Tesoman uusi sote-talo yrittää estää syrjäytymistä.

 Veera Paananen:

“Ihmisiä turhauttaa se, että he joutuvat jonottamaan lääkäriaikaa. Mitä jos ei tarvitsisi jonotella, kun sairaanhoitaja hoitaisi homman?”

Lue Veera Paanasen terveydenhuollon työnjaosta kertova juttu Hoitaja, tekisitkö enemmän.

Henna Korkala:

“Hoitoon pääseminen on tällä hetkellä niin vaikeaa, että moni on valmis maksamaan terveysvakuutuksesta. Nyt odotan, tekeekö sote-uudistus yksityisistä vakuutuksista todella turhia.”

Lue Henna Korkalan lasten yksityisistä vakuutuksista kertova juttu Vakuutus maksaa.

Mikko Asunta:

“Miten käy, kun sosiaali- ja terveysmarkkinoiden miljoonat järjestäytyvät vielä selkeämmin harvojen käsiin? Kilpailu ja laatu pyritään turvaamaan laeilla, mutta rahan edessä pykälillä on tapana joustaa.”

Lue Mikko Asunnan terveysalan vallankäyttäjistä ja suuromistajista kertova juttu Näin syntyivät jättiläiset.

KUVAT JA VISUAALISUUS

Pinja Naamanka

Sasu Riikonen

Saara Tuominen